ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο άνηθος είναι ένα μονοετές φυτό, το οποίο μεγαλώνει περίπου στα 45-60 εκατοστά.
Τον συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι οι σπόροι και τα νεαρά φύλλα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία είναι τα μονοτερπένια όπως η καρβόνη, τη λιμονένιο και τα φλαβονοειδή όπως κερσετίνη, η καεμφερόλη και η βικενίνη. Έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C, άφθονο σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, και ασβέστιο.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Λέγεται ότι βοηθάει στη χώνεψη και καταπολεμά την κακοσμία, οπότε είναι χρήσιμο για μετά το φαγητό.
Ο άνηθος είναι ευεργετικός στο αναπνευστικό σύστημα, αντισπασμωδικός και αντισηπτικός.
Συνεισφέρει στη ρύθμιση των οιστρογόνων στον οργανισμό και λέγεται ότι βοηθά στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Ανακουφίζει το στομάχι, ιδιαιτέρως των μικρών παιδιών, κολικούς και εμετό και ωφελεί παιδιά που έχουν προσβληθεί από ιλαρά και ανεμοβλογιά.
Υπό την μορφή βοτάνου, είναι ηρεμιστικό, καλό για την αϋπνία και την κολίτιδα.
Βοηθά στην ανάπτυξη της οστικής μάζας, λόγω του ασβεστίου.
ΧΡΗΣΗ
Ο άνηθος χρησιμοποιείται σε σαλάτες, πίτες, τουρσιά και σε σάλτσες ψαριών, καθώς και στη μαγειρίτσα και σε διάφορες σούπες, στις αγκινάρες, στα γεμιστά, σε λευκά κρέατα και, ιδιαιτέρως, σε φαγητά με αυγολέμονο.
Το άρωμα του άνηθου μοιάζει με αυτό του γλυκάνισου.
Ως έγχυμα, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του γλυκού και το αφήνουμε 10-15 λεπτά. Για τον τυμπανισμού πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν από τα γεύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.