Άνιθος σπόρος
Έξτρα μυρωδιά και γέυση κάθε στιγμή,συνδυάζεται καλά με λαχανικά ιδιαιτέρως με κολοκύθια, παντζάρια και καρότα. Επίσης με σούπες, κιμά, λευκά τυριά, αυγά και μαρινάδες για ψάρι.
- Low-Fat
- Dictamus
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Ο άνηθος είναι ένα μονοετές φυτό, το οποίο μεγαλώνει περίπου στα 45-60 εκατοστά.
Τον συναντάμε σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι οι σπόροι και τα νεαρά φύλλα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία είναι τα μονοτερπένια όπως η καρβόνη, τη λιμονένιο και τα φλαβονοειδή όπως κερσετίνη, η καεμφερόλη και η βικενίνη. Έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και C, άφθονο σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, και ασβέστιο.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Λέγεται ότι βοηθάει στη χώνεψη και καταπολεμά την κακοσμία, οπότε είναι χρήσιμο για μετά το φαγητό.
Ο άνηθος είναι ευεργετικός στο αναπνευστικό σύστημα, αντισπασμωδικός και αντισηπτικός.
Συνεισφέρει στη ρύθμιση των οιστρογόνων στον οργανισμό και λέγεται ότι βοηθά στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.
Ανακουφίζει το στομάχι, ιδιαιτέρως των μικρών παιδιών, κολικούς και εμετό και ωφελεί παιδιά που έχουν προσβληθεί από ιλαρά και ανεμοβλογιά.
Υπό την μορφή βοτάνου, είναι ηρεμιστικό, καλό για την αϋπνία και την κολίτιδα.
Βοηθά στην ανάπτυξη της οστικής μάζας, λόγω του ασβεστίου.
ΧΡΗΣΗ
Ο άνηθος σε μορφή σπόρου στην μαγειρική χρησιμοποιείται σε πατάτες φούρνου, τουρσί, κονσέρβες, σαλάτες με ξινολάχανο. Επίσης το μάσημα των σπόρων βοηθάει στον καθαρισμό της αναπνοής και την κακοσμία του στόματος. Μια επιπλέον ιδιότητα των σπόρων του άνηθου είναι ότι βοηθάει πάρα πολύ τις θηλάζουσες μητέρες στην αύξηση ροής του γάλακτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.