Εξαιρετικής ποιότητας δίκταμο βιολογικής καλλιέργειας που συλλέγεται και επεξεργάζεται προσεκτικά για να αποδώσει όλα τα αρώματα και τη γεύση του αυτοφυούς αρωματικού φυτού.
Origanum dictamnus, γνωστό στα ελληνικά ως Δίκταμο, με διάφορες ονομασίες ανάλογα με την περιοχή όπως αδίχταμος, ατίταμος, δίκταμνο, δίκταμο, δίταμο, έρωντας, λιβανόχορτο, μαλλιαρόχορτο, σταθόρι, σταμνόχορτο, στοματόχορτο, στομαχόχορτο, σταματόχορτο, είναι ένα τρυφερό πολυετές φυτό που αναπτύσσεται 20-30 εκ.
Είναι ενδημικό στην Κρήτη και φυτρώνει μόνο του άγρια στις βραχώδης πλαγιές των βουνών, σε γκρεμούς και φαράγγια. Το όνομα προέρχεται από το όρος Δίκτη (Λασιθιώτικα όρη) όπου παλαιότερα αφθονούσε. Αυτός ο μικρός, χνουδωτός θάμνος αναγνωρίζεται εύκολα από τη χαρακτηριστική μαλακή, βελούδινη υφή του. Μικροσκοπικά ρόδινα λουλούδια που περιβάλλονται από φωτεινότερα μωβ-ροζ βράκτια προσθέτουν μια πληθωρική πινελιά χρώματος στο φυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα φύλλα του είναι χνουδωτά, μικρά, παχουλά, γκριζοπράσινα. Πρόκειται για ένα επουλωτικό, θεραπευτικό, αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό, καταπραϋντικό, και πολύ χωνευτικό αρωματικό φυτό. Ενεργεί επίσης, ως αντιδιαβητικό, εμμηναγωγό αλλά και ως αφροδισιακό.
Το δίκταμο έχει πικάντικη και ελαφρώς πικρή γεύση με έντονο και αψύ άρωμα μεσογειακής ρίγανης που κυριαρχεί και χαρακτηρίζει το προφίλ αυτού του μοναδικού αρωματικού φυτού.
Καλλιεργείται σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης όπου το μικροκλίμα και η ποιότητα του εδάφους του επιτρέπουν να ευδοκιμήσει.
Η συγκομιδή αυτής της περιορισμένης παραγωγής γίνεται κατά την διάρκεια της ανθοφορίας από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και η ξήρανση του γίνεται με φυσικό τρόπο.
Σαν καρύκευμα ταιριάζει σε "πιάτα" θαλασσινών, δροσερές σαλάτες και μαλακά τυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.