Eστραγκόν φύλλα Ε.Ε
Το εστραγκόν χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες λευκών και κόκκινων κρεάτων και ψαριών, αυγά, παγωτά και φρουτοσαλάτες.
- Low-Fat
- Dictamus
- Eu
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το εστραγκόν είναι ένας πολυετής, ποώδης θάμνος, ο οποίος κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη. Λέγεται και δράκος ή δρακόντιο, προφανώς λόγω του σχήματος της ρίζας του, που μοιάζει με δράκο (φίδι). Η επιστημονική του ονομασία είναι Artemisia dracunculus. Στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί η γαλλική του ονομασία, ενώ η ελληνική ονομασία αρτεμισία η δρακονταειδής δεν χρησιμοποιείται.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα φύλλα του εστραγκόν περιέχουν ιώδιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας το διατροφικό προφίλ του εστραγκόν μια ποσότητα 100g του βοτάνου περιλαμβάνει τα εξής θρεπτικά συστατικά και θερμίδες:
• Θερμίδες: 295 kcal
• Λιπίδια: 7 g
• Χοληστερόλη: 0 mg
• Νάτριο: 62 mg
• Κάλιο: 3.020 mg
• Υδατάνθρακες: 50 g
• Φυτικές ίνες: 7 g
• Πρωτεΐνη: 23 g
• Ασβέστιο: 1.139 mg
• Σίδηρος: 32,3 mg
• Μαγνήσιο: 347 mg
• Βιταμίνη A: 4.200 IU
• Βιταμίνη B6: 2,4 mg
• Βιταμίνη B12: 0 µg
• Βιταμίνη C: 50 mg
• Βιταμίνη D: 0 IU
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
το εστραγκόν μεταξύ των πολλών ευεργετικών δράσεών του φαίνεται να συνοδεύεται και από καταπραϋντικές, αντιπυρετικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές, υπνωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.Το έγχυμα των φύλλων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ναυτίας, του λόξιγκα και της αϋπνίας, ενώ ταυτόχρονα δρα ως χωνευτικό, ορεκτικό και τονωτικό. Τα φύλλα του είναι εντομοαπωθητικά. Κρατούν μακριά μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα.
ΧΡΗΣΗ
Το εστραγκόν χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες λευκών και κόκκινων κρεάτων και ψαριών, αυγά, παγωτά και φρουτοσαλάτες. Τα φύλλα του προσθέτονται σε σούπες, για άρωμα. Οι βλαστοί του μαγειρεύονται σαν λαχανικό. Είναι από τα καλύτερα αρωματικά ξυδιού και μουστάρδας. Επειδή το εστραγκόν έχει δυνατή γεύση, θα πρέπει να βάζουμε μικρές ποσότητες στα φαγητά μας. Επίσης, θα πρέπει να το προσθέτουμε στο φαγητό προς το τέλος του μαγειρέματος, διαφορετικά θ’ αλλοιωθεί η γεύση του και θα χαθεί το άρωμά του. Δεν ταιριάζει με άλλα μυρωδικά, εκτός από το λεμόνι και τα μικρά κρεμμυδάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.