ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το γαρίφαλο ή μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο είναι τo αποξηραμένo μπουμπούκι του γαριφαλόδεντρου (Syzygium Aromaticum) με καταγωγή από τις Νήσους των Μπαχαρικών (Μολούκες) της σημερινής Ινδονησίας.Το γαρίφαλο υπήρξε το μήλον της έριδος για πολλούς θαλασσοπόρους της αποικιοκρατίας, που προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τις ανεκτίμητες ιδιότητες του μπαχαρικού και συνάμα βοτάνου.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα γαρίφαλλα περιέχουν ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.Ένα κουταλάκι του γλυκού (2 γραμμάρια) γαρύφαλλου περιέχει:
- Θερμίδες: 21
- Οι υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
- Ίνες: 1 γραμμάριο
- Μαγγάνιο: 30%
- Βιταμίνη Κ: 4%
- Βιταμίνη C: 3%
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Βοηθάει στη ναυτία, τον εμετό, τον τυμπανισμό,διεγείρει το πεπτικό και αποτελεί ισχυρό τοπικό αντισηπτικό και αναισθητικό για ήπιο πονόδοντο.
ΧΡΗΣΗ
Το γαρίφαλο προσφέρει τα χαρίσματα του σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, τα καπνιστά και το ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως το χοιρινό, τις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και τις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρωματίζει πολλές φορές το ρύζι και το τσάι.Γενικά χρησιμοποιείται για γλυκά πιάτα, κόκκινο λάχανο, σε ρόφημα σοκολάτας και ρακόμελο.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.