Γλυκάνισος τριμμένος Ε.Ε.
Χρησιμοποιείται σε πιάτα με κοτόπουλο, λαχανικά, θαλασσινά και σε σος ζυμαρικών για εμπλουτισμό γεύσεων.
- Low-Fat
- Dictamus
- Eu
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Γλυκάνισος Ο γλυκάνισος είναι ετήσια πόα του γένους Πιμπινέλλη της οικογένειας των Σκιαδοφόρων (Umbelliferae). Ως γλυκάνισος αναφέρονται και οι σπόροι του φυτού αυτού. Λέγεται επίσης και άνισο.Η καταγωγή του φυτού είναι από την ανατολική Μεσόγειο ή τη Μέση Ανατολή όμως σήμερα έχει διαδοθεί στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.Άρχισε να χρησιμοποιείται στην ιατρική, αλλά και σε μαγικές πρακτικές. Από τότε τον χρησιμοποιούσαν για τον αρωματισμό γλυκισμάτων και άρτων. Στα Βυζαντινά χρόνια χρησιμοποιούσαν σπόρους γλυκάνισου για να φτιάχνουν τον «ανισίτη οίνο», ενώ στην αρχαία Κίνα το θεωρούσαν φυτό ιερό.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Το πρωτογενές βασικό πτητικό έλαιο που δίνει τη χαρακτηριστική γλυκιά, αρωματική γεύση στο σπόρο του γλυκάνισου είναι η αναιθόλη. Άλλες σημαντικές ενώσεις που βρίσκονται σε αυτούς τους κόκκους περιλαμβάνουν την εστραγκόλη, την π-ανισαλδεΰδη, την αλκοόλη του γλυκάνισου, την ακετοφαινόνη, το πινένιο και το λιμονένιο. Το έλαιο που λαμβάνεται από την εκχύλιση των σπόρων συμπεριλαμβάνεται σε πολλά παραδοσιακά φάρμακα ως αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, πεπτικό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό και τονωτικό. Θεωρείται επίσης ότι συμβάλλει σημαντικά στην υγεία του στομάχου. Είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βασικών βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η πυριδοξίνη, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και η θειαμίνη. Η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6) βοηθά στην αύξηση των νευροχημικών επιπέδων του GABA στον εγκέφαλο. Οι πικάντικοι σπόροι είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ορυκτών όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Ο χαλκός είναι συμπαράγοντας για πολλά ζωτικά ένζυμα. Ο χαλκός απαιτείται επίσης για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το μπαχαρικό περιέχει επίσης καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως οι βιταμίνες C και Α.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
θεωρείται χωνευτικό, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, τονωτικό, ισχυρό αντιφυσητικό γαλακτογόνο, αυξάνει επίσης την έκκριση υγρών απʼ όλους τους ενδοκρινούς αδένες και αποτελεί αφροδισιακό για τους άντρες.Ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην μείωση της βουλιμίας και είναι ήπιο καθαρτικό και τονωτικό ενώ βοηθάει στη λιποδιάλυση.Επειδή το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου αποβάλλεται από τον οργανισμό τμηματικά και από την αναπνοή, το φαρμακευτικό σκεύασμα συμβάλει και στον καθαρισμό των φλεμάτων από τους αναπνευστικούς οδούς. Εισπνοή καμένου γλυκάνισου διευκολύνει όσους υποφέρουν από συνάχι, ενώ ως ρόφημα βοηθά στις αϋπνίες. Το αφέψημα των σπόρων συνδυασμένο και με άλλα κατάλληλα σκευάσματα, χρησιμοποιείται στα παιδιά για βρογχικά προβλήματα και άσθμα.
ΧΡΗΣΗ
Ο γλυκάνισος χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή ποτών όπως η Sambuca στην Ιταλία, το γερμανικό Jägermeister, το δικό μας ούζο, το Pastis και το Anisette στη Γαλλία. Οι σπόροι, χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και τσαγιού με φυτικά έλαια και εγχύσεις. Οι σπόροι, το έλαιο και τα φρέσκα νεαρά φύλλα του χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.