Κάρδαμο σπόρος τριμμένος Γουατεμάλας
Το γνήσιο κάρδαμο, που είναι γνωστό και ως κακουλές ,αρωματίζει και δίνει μια πολύ γλυκιά γεύση στον καφέ και στο τσάι. Ταιριάζει με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, σούπες λαχανικών και σαλάτες.
- Low-Fat
- Dictamus
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το γνήσιο κάρδαμο, που είναι γνωστό και ως κακουλές, προέρχεται από το φυτό Elettaria (Ελεταρία), της οικογενείας των Ζιγγιβεριδών. Φύεται σε περιοχές της Ινδίας, Μάλαμπαρ, στη Γουατεμάλα, το Μεξικό. Το κάρδαμο θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά γι αυτό πολλές φορές υποκαθιστάται από άλλων περιοχών παρόμοιους καρπούς.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, τονώνει το συκώτι, καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους, διεγείρει την όρεξη, μειώνει τις φακίδες και τις πανάδες του δέρματος,έχει ηρεμιστική δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής.Το κάρδαμο χρησιμοποιείται σε προβλήματα πέψης, (καούρα, εντερικούς σπασμούς, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάρροια, δυσκοιλιότητα), για το κοινό κρυολόγημα, τον βήχα, τη βρογχίτιδα, τον πονοκέφαλο, την υψηλή αρτηριακή πίεση.
ΣυΣΤΑΤΙΚΑ
Το κάρδαμο ή κακουλέ περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Α, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια και καλή διάθεση, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο για γερά οστά, ψευδάργυρο, μαγνήσιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΧΡΗΣΗ
Μπαχαρικό με μοναδική γεύση, έντονα αρωματικό χρησιμοποιήται στο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα γλυκά, στα ροφήματα.Στη Ανατολή το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό, καθώς και στον καφέ και το τσάι.Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται και ολόκληροι σε πίκλες, μαρινάδες και σε αφεψήματα.Επιπλέον προστίθεται σε τσουρέκια, βασιλόπιτες, κέικ αλλά και στο ρύζι, δίνοντας μια διαφορετική, ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.