Μαχλέπι ολόκληρο
Το μαχλέπι ταιριάζει πολύ σε ζύμες κάθε είδους, κουλουράκια, κέικ, ψωμιά και ακόμη σε κρέμες, παρασκευές με γάλα, πιλάφι και ξερά φρούτα. Κομπόστες και γλυκά που περιέχουν ξερά φρούτα.
- Low-Fat
- Dictamus
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς (Prunus mahaleb). Είναι ένα είδος κερασιάς, συχνά απαντάται ως Πετροκερασιά ή Μαχλεποκερασιά. Για να κατασκευαστεί το μαχλέπι οι σπόροι του κερασιού σπάζονται για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 6 χιλιοστά και όταν είναι φρέσκος έχει μαλακή και μαστιχωτή υφή. Μετά ο πυρήνας αλέθεται σε σκόνη πριν την χρήση. Στην γεύση είναι παρόμοιο με συνδυασμό πικραμύγδαλου και κερασιού. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να τονίσει την γλυκιά γεύση των παραδοσιακών γλυκισμάτων.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Αρωματικό, ηρεμιστικό, αντιφλεγμονώδες, αγγειοδιασταλτικό. Το μαχλέπι έχει και αποχρεμπτικές ιδιότητες, ενώ συνίσταται για το άγχος, αϋπνία και τον βήχα.Οι κουμαρίνες στο μαχλέπι πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως το άσθμα, οι καρκινικοί όγκοι, το Αλτσχάιμερ, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Το μαχλέπι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κουμαρίνη, έχει αντιθρομβωτική, αγγειοδιασταλτική και καταπραϋντική δράση.
Κουμαριά: Η βάση των σημερινών αντιπηκτικών φαρμάκων κατά των θρομβώσεων
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Κουμαρίνες: ένα σύνολο αντιφλεγμονωδών ενώσεων με ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που ενισχύουν την υγεία και θεωρούνται ως η κύρια πηγή γεύσης του.
Ολεϊκό οξύ: περιέχει υψηλά επίπεδα ελαϊκού οξέος που ανήκει στην οικογένεια των λιπαρών ωμέγα-3.
Λινολεϊκό οξύ: ένα ακόμη από τα ωμέγα λιπαρά οξέα.
Συζευγμένο Λινολεϊκό οξύ (CLA): Ένα ωφέλιμο λιπαρό οξύ
ΧΡΗΣΗ
Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλουράκια. Στην Κύπρο λέγεται μέχλεπι και χρησιμοποιούνται σε μία παραδοσιακή πασχαλινή πίτα που λέγεται φλαούνα.
Στην Τουρκία και στην Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται σε γλυκά που τρώγονται το ραμαζάνι όπως το μααμούλ. Στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται μαχλέπι σε σκόνη όπου αλέθεται και μαζί με μέλι, σουσάμι και ξηρούς καρπούς φτιάχνεται μια πάστα που τρώγεται πάνω σε ψωμί για επιδόρπιο.
Το μαχλέπι ταιριάζει πολύ σε ζύμες κάθε είδους, κουλουράκια, κέικ, ψωμιά και ακόμη σε κρέμες, παρασκευές με γάλα, πιλάφι και ξερά φρούτα. Κομπόστες και γλυκά που περιέχουν ξερά φρούτα.
Ταιριάζει πολύ με γαρίφαλα και κανέλα, ξηρούς καρπούς κυρίως αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια, με ροδόνερο και με φρούτα όπως χουρμάδες και βερίκοκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.