Μελιτζάνα κύβοι αποξηραμένοι ελλάδος
Η μελιτζάνα αποξηραμένη μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρία χρόνια για μελλοντική χρήση.
- High-Fiber Low-Fat Vegan
- Dictamus
- Ελλάδα
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η μελιτζάνα είναι από τα λαχανικά που ξέραιναν παραδοσιακά από παλιά. Η τεχνική τους ήταν απλή και κατάλληλη για τις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού. Αφού έκοβαν τις μελιτζάνες σε φέτες τις περνούσαν σε σκοινί με βελόνα για να δημιουργηθεί ένα κολιέ από φέτες μελιτζάνας που ύστερα κρεμούσαν σε σκιερό μέρος.Οι αποξηραμένες μελιτζάνες διατηρούνται μέχρι και τρία χρόνια μετά και καλό είναι να μη μένουν περισσότερο, δε χρειάζεται άλλωστε. Όλα είναι θέμα οικιακής οικονομίας.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα εμποδίζει τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας. Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφάει το λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους. Ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός της και το συνδυασμό της με άλλες τροφές, η μελιτζάνα μπορεί να ανακουφίσει το φούσκωμα, να καθαρίσει τα φλέμματα, να βελτιώσει την πέψη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.Αλλες ιδιότητες είναι η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος,η μείωση της χοληστερίνης,καταπολεμά το καρκίνο,μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη 2 και πολλά άλλα οφέλη.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
το σκουρόχρωμο αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, το οποίο μάλιστα είναι αυτό που κάνει το χρώμα της να αλλάζει όταν εκτίθεται στον αέρα. Είναι, επίσης, πλούσια σε νάτριο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή.Περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια φαινολών, όπως καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ. Ακόμη, περιέχει φλαβονοειδή, όπως τη νασουνίνη.Η μελιτζάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6. Επίσης περιέχει φαινόλες και φλαβονοειδή όπως χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ, τα οποία δρουν ενάντια στους ιούς, τα επιβλαβή βακτηρίδια, και τον καρκίνο.
ΧΡΗΣΗ
Κάποιοι την προτιμούν καπνιστή, άλλοι ψητή, στον ατμό, με κάρυ, πίκλες ή αποξηραμένη και τηγανισμένη σαν σνακ. Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι όσο λιγότερο τη μαγειρεύετε, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά, γι’ αυτό αποφύγετε τα πολλά τηγανίσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.