Μοσχοκάρυδο τριμμένο ινδονησίας
Το γνωστό μπαχαρικό με το έντονο άρωμα και την ευχάριστη γεύση για χρήση σε παραδοσιακά γλυκά, αλλά και για να δώσει γεύση στην μπεσαμέλ ή την τυρόπιτα.
- Low-Fat
- Dictamus
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μοσχοκάρυδο μοιάζει με καρύδα σε μινιατούρα – μια μικρή σφαίρα με λίγο σαγρέ επιφάνεια. Αρχικά η γεύση του είναι γλυκιά αλλά στη συνέχεια πικρίζει, αποτρέποντας έτσι την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας που θεωρείται τοξική.Το μοσχοκάρυδο είναι ο σπόρος ενός δέντρου της Ινδονησίας, το οποίο πλέον καλλιεργείται και σε άλλες χώρες, όπως η Μαλαισία και κάποια νησιά της Καραϊβικής.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Βοηθάει στη πρόληψη της ανάπτυξης της παθογόνου μικροχλωρίδας στην στοματική κοιλότητα και βοήθεια στην εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών, στην ανακούφιση των πονοκεφάλων και των πονόδοντων (τα αιθέρια έλαια περιέχουν μια σειρά ενώσεων με αναλγητικές ιδιότητες).Ανακουφίζει από την κόπωση, την ένταση, αυξάνει τη συγκέντρωση και την προσοχή.Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.Εξαλείφει τη μετεωρισμός, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τροφών που βελτιώνουν το σχηματισμό αερίων.Κανονικοποιεί την πέψη και τη γαστρεντερική οδό.Βοηθά στην διάρροια, τον εμετό, τα πρώτα συμπτώματα δηλητηρίασης.Έχει διουρητικές και χολερετικές ιδιότητες.Έχει την ικανότητα να διαλύει τις πέτρες στα νεφρά και επίσης, χρησιμοποιείται σε αντιρρευματικές αλοιφές και το αιθέριο λάδι του στους πόνους.Κανονικοποιεί τις μεταβολικές διεργασίες.Βοηθά στον καθαρισμό του σώματος και στην απομάκρυνση επιβλαβών καρκινογόνων ουσιών.Αποτελεσματική ως διορθωτικά και χολερειακά φυσικά φάρμακα.Ανακουφίζει από τον πόνο στο μυοσκελετικό σύστημα με ασθένειες και τραυματισμούς.Έχει ευεργετική επίδραση στην αρσενική αναπαραγωγική σφαίρα.Αυξάνει τη λίμπιντο και βελτιώνει τη λειτουργία της στύσης.Βοηθά στην αποκατάσταση του εμμηνορροϊκού κύκλου.Ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Η υπερβολική κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού (από ένα έως τρεις ολόκληρους καρπούς) μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το πτητικό έλαιο που περιέχει, αποτελείται από παράγωγα αλκυλοβενζόλιου, τερπένια, και μυριστικό οξύ, και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, παραισθήσεις, φλεγμονή και σοκ. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με σύνεση.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
το μπαχαρικό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, και C. Επίσης, περιέχει μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, και κάλιο.
ΧΡΗΣΗ
Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία και στη μαγειρική. Καρυκεύει πιάτα με κρέας, λουκάνικα, διάφορες σάλτσες, μηλόπιτες, φαγητά με σπανάκι, κουνουπίδι, σαλιγκάρια, ομελέτες, καθώς και διάφορα λικέρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.