μπούκοβο καυτερό organic
Χρησιμοποιείται στο λάχανο τουρσί και συνιστάται για τον πατσά και γενικότερα για σούπες, βραστά αλλά και ψητά. Ιδανικό στην φασολάδα, σε σάλτσες, επίσης προστίθεται και στα κίτρινα τυριά για πιο πικάντικη γεύση. Δοκιμάστε τo με σπαγγέτι, πιάτα ζυμαρ
- Bio Low-Fat Spicy
- Dictamus
- Ελλάδα
Περιγραφή
Η λέξη μπούκοβο στα σλαβικά σημαίνει καυτερό, οπότε η ονομασία του μπαχαρικού αυτού αμέσως αποκαλύπτει το χαρακτηριστικό του. Το καλύτερο μπούκοβο γίνεται από την πιπεριά «μπούκοφκα» αλλά και η Μπουκοβίτικη ή μεσογειακή καυτερή πιπεριά δίνει καλής ποιότητας μπαχαρικό.Το μπαχαρικό μπούκοβο έχει την μορφή νιφάδων, από την σάρκα και τα σπόρια της πιπεριάς.Χρησιμοποιείται πολύ στις κουζίνες της Μακεδονίας και της Θράκης αντί για το μαύρο πιπέρι.
Ιδιότητες
- Το μπούκοβο είναι διεγερτικό και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.
- Εξισορροπεί την πίεση του αίματος και μειώνει την υψηλή πίεση.
- Έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
- Μεγάλη κατανάλωση τσίλι προκαλεί εφίδρωση.
- Βοηθάει στην πέψη της τροφής και δρα ενάντια στο πεπτικό έλκος.
- Έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.
- Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.
- Λόγω υψηλής ποσότητας καψαϊκίνης (καυτερή ουσία) διεγείρονται οι εκκρίσεις, απομακρύνεται η βλέννα από τη μύτη και τους πνεύμονες, ανακουφίζει από γρίπη και κρυολόγημα.
- Βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και των θρόμβων στο αίμα.
- Βοηθάει επίσης στην απώλεια βάρους γιατί αυξάνει τον μεταβολισμό.
- έχει παυσίπονη δράση και καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, καθώς και τους πόνους στις αρθρώσεις.
Συστατικά
Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, C, B6, Κ και μαγγανίου. Επειδή το μπούκοβο προέρχεται από την πιπεριά, αποτελείται από λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, β-καροτίνη και λυκοπένιο. Κύριο συστατικό, στο οποίο οφείλεται η καυστικότητα των καρπών είναι η καψαϊκίνη.
Χρήσεις
Το μπούκοβο στη μαγειρική χρησιμοποιείται στην παρασκευή τουρσιών, σε ζεστές σούπες με πρώτη και καλύτερη τον πατσά, όπου προσφέρει την χαρακτηριστική του καυστικότητα, ένα εξίσου σημαντικό εξωγενές στοιχείο, με την οξύτητα που δίνει το «σκορδοστούμπι». Συνήθως το προσθέτουν στον τραχανά και στα άλλα ζυμαρικά ή ρύζια για να εξισορροπήσει με την καυτερή του γεύση την πληθωρική αίσθηση που αφήνει το βρασμένο άμυλο στο στόμα. Πρωταγωνιστεί δίπλα σε διάφορα ψητά κρέατα και πουλερικά της σχάρας, στις καυτερές ή μη κόκκινες σάλτσες αλλά συμμετέχει ενίοτε και στην παρασκευή κάποιων αλλαντικών. Σποράκια πιπεριάς (μπούκοβο) περιέχουν ακόμα και τα τυποποιημένα μείγματα μπαχαρικών για ψητό κοτόπουλο. Παρόλο που δεν κυκλοφορεί ακόμα ευρέως, στο εμπόριο υπάρχει και ελαιόλαδο με μπούκοβο, κατά το πρότυπο του λαδιού με πεπεροντσίνο της ιταλικής τρατορίας.Οι περισσότεροι σεφ της νέας ελληνικής κουζίνας, έχοντας αντιληφθεί πόσο μπορεί το μπούκοβο να τονώσει τη γεύση των υπολοίπων υλικών, το χρησιμοποιούν σε νεωτεριστικούς συνδυασμούς.Παραδείγματα αποτελούν το μπούκοβο με κύμινο, στην ανάλαφρη, ως τεμπούρα, κερκυραϊκή φριτούρα του Μποτρίνι-Etrusco και το ευρηματικό γλυκό σιρόπι με το μπούκοβο στο παγωτό καϊμάκι του Πουλιάση, στον Κουκούμαυλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.