θυμάρι φύλλα εγχώρiα organic
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως καρύκευμα για κρεατικά, ψάρια, σάλτσες και τυριά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε λαχανικά, σαλάτες και ζυμαρικά, σε μαρινάδες αλλά και για αρωματισμό λαδιού.
- Bio Low-Fat
- Dictamus
- Ελλάδα
Χρήση
Χρησιμοποιείται σαν επουλωτικό για πληγές του στόματος ή για προβλήματα του ουροποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης είναι πολύ καλό για τον πονόλαιμο, το βήχα, τη γρίπη και τα κρυολογήματα. Τα φύλλα και τα άνθη του θυμαριού, με την ισχυρή, ελαφρώς πικάντικη πλούσια γεύση τους, χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικά διαφόρων τροφών. Επίσης αποτελεί σπουδαία τροφή για τα ζώα και είναι ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά. Εξάλλου είναι γνωστό το θυμαρίσιο μέλι για την εξαιρετική ποιότητά του. Τέλος μια γλάστρα με θυμάρι στο μπαλκόνι το καλοκαίρι βοηθάει μαζί με τον βασιλικό στην απομάκρυνση των ενοχλητικών κουνουπιών.
Ιδιότητες
Τα δύο βασικά αιθέρια έλαια που περιέχονται στο θυμάρι, η θυμόλη και η καρβακρόλη, του προσδίδουν ειδικές αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντισηπτικές ιδιότητες.Παραδοσιακά το θυμάρι έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό για τον βήχα, ως αποχρεμπτικό, αλλά και για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη των λοιμώξεων. Είναι ισχυρό αντισηπτικό για το γαστρεντερικό και το ουροποιητικό σύστημα.Το θυμάρι έχει ιδιότητες χωνευτικές, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές,διουρητικές, ανθελμινθικές, αποχρεμπτικές κ.λ.π.
Συστατικά
Το θυμάρι χρησιμοποιείται σαν φαρμακευτικό βότανο, λόγω των πολλών χημικών ουσιών που περιέχει, όπως θυμόλη, καρβακρόλη, λιναλόλη, κυμόλη, τανίνες, σαπωνίνες κ.λ.π.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.