Ο κουρκουμάς (κιτρινόριζα) (Curcuma longa) είναι ένα ριζωματώδες πολυετές τροπικό ποώδες φυτό της οικογένειας τζίντζερ, Zingiberaceae. Είναι εγγενές στην τροπική Ινδική ενδοχώρα και χρειάζεται θερμοκρασίες μεταξύ 20 ° C και 30 ° C και ένα σημαντικό ποσό ετήσιας βροχόπτωσης για να ευδοκιμήσει. Τα φυτά συλλέγονται ετησίως για τα ριζώματα τους, και ορισμένα από αυτά πολλαπλασιάζονται κατά την επόμενη περίοδο.Όταν δεν χρησιμοποιείται φρέσκο, τα ριζώματα βράζονται για μερικά λεπτά (περίπου 30-45 λεπτά) και στη συνέχεια ξηραίνονται σε φούρνους, έπειτα, αλέθονται και παράγουν μια βαθύ πορτοκαλο-κίτρινη σκόνη, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην ινδική κουζίνα, στο κάρρυ, για βαφή, και για να προσδώσει χρώμα σε καρυκεύματα μουστάρδας.
Η Ινδία και το Πακιστάν είναι σημαντικοί παραγωγοί του κουρκουμά. Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκουμά, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Ο κουρκουμάς είναι επίσης γνωστός ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποίος προέρχεται από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή ο αλεσμένος κουρκουμάς μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.