Η τσουκνίδα (nettle) αποτελεί ένα πολυετές φυτό το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για ιατρικούς σκοπούς. Ανήκει στην οικογένεια των κνιδοειδών και στην εποχή του μεσαίωνα χρησιμοποιούταν ευρέως ως διουρητικό καθώς και για τη θεραπεία της αρθροπάθειας. Σήμερα, επιπλέον των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της, χρησιμοποιείται στη μαγειρική μαζί με άλλα χόρτα σε σαλάτες, πίτες και χορτόσουπες. Ως πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και πλούσια πηγή βιταμίνης Α, C και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, πυρίτιο και σιδήρος. Ο ερεθισμός και η καυστικότητα που προκύπτει όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με τα φύλλα της τσουκνίδας, οφείλεται σε ορισμένες ουσίες και οξέα που μεταφέρονται στο δέρμα από ορισμένα τριχοειδή που εντοπίζονται στα φύλλα της τσουκνίδας, όπως ισταμίνη, ακετυλοχολίνη και σεροτονίνη. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων προέρχεται από τη ρίζα ή τα φύλλα του φυτού. Το ενδιαφέρον από τη συμπληρωματική λήψη τσουκνίδας προέκυψε όταν βάση μελετών βρέθηκε πως προσφέρει όφελος στη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων που αφορούν τον προστάτη και το ουροποιητικό σύστημα, καθώς και αλλεργίες και ρευματικές παθήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το προιόν.